Kinesist
Luc Monard


Onze praktijk, gelegen in Vliermaalroot (Kortessem), staat voor een professionele revalidatie op maat van de patient en zijn probleem. Naast algemene kinesitherapie zijn we ook gespecialiseerd in NST, lymfedrainage, manuele en totaaltherapie. Scroll naar beneden om meer over ons te weten te komen of maak je keuze in het menu door op het icoontje rechtsboven te klikken.

AFSPRAAK? Bel: 0495 86 44 24 of mail naar info@lucmonard.com

Algemene Kinesitherapie

Verscheidene aandoeningen, zoals rugklachten, fibromyalgie, schouderoperaties,... kunnen we efficient met kinesitherapie behandelen. Onze kinesitherapie steunt op 2 pijlers: Een aangepaste manuele therapie (zie verder) en persoonlijke actieve oefentherapie / functionele training.

Manuele Therapie

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De houding en de functie van de gewrichten verbeteren en de bewegingen verlopen vlotter.

Totaaltherapie

Het is een therapie die de mens beschouwt in zijn geheel. Dit wil zeggen, een osteo-articulair systeem gefixeerd door weke delen, gevoed door een spijsverteringssysteem, eliminatiesysteem, ademhalingssysteem, cardio-vasculair (bewegings) systeem en gestuurd door een nerveus systeem.

NST

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen 'wakker' gemaakt.

Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm gericht op het stimuleren van het lymfestelsel. Manuele lymfedrainage behandelt zichtbare en niet-zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken.

Algemene kinesitherapie

Verscheidene aandoeningen, zoals rugklachten, fibromyalgie, schouderoperaties,... kunnen we efficient met kinesitherapie behandelen. Onze kinesitherapie steunt op 2 pijlers: Een aangepaste manuele therapie (zie verder) en persoonlijke actieve oefentherapie / functionele training. Sportblessures behandelen we voornamelijk met manuele therapie. Specifieke behandelingstechnieken zoals myofasciale therapie, kinesiotaping, worden ook gebruikt om tot een verantwoorde, vroegtijdige sporthervatting te komen. Door oefentherapie en functionele training in te lassen, bereiden we het lichaam voor op de sportspecifieke belasting van de patient in kwestie.

Manuele Therapie

Manuele therapie is een onderzoek- behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zullen we oa. Vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer ze optreden, hoelang ze bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij we de houding en het bewegen beoordelen en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoeken. Op grond van deze gegevens kunnen we een diagnose stellen. Samen met de patient en de verwijzend arts zullen we beslissen of er behandeld kan worden en of de patient terug gaat naar de verwijzend arts met een verslag van ons.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de ge'wrichten te verbeteren. Ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden, hobby's en sport zal geoptimaliseerd worden. Tijdens de behandeling maken we gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Wij proberen de verminderde beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren.
Soms vullen we deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond 'kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patienten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Let op: een manueel therapeut zal niet altijd manipuleren. Enkel wanneer dit duidelijk aangewezen is zal deze behandelingstechniek gebruikt worden.

Totaaltherapie

FILOSOFIE: Het is een therapie die de mens beschouwt in zijn geheel. Dit wil zeggen, een osteo-articulair systeem gefixeerd door weke delen, gevoed door een spijsverteringssysteem, eliminatiesysteem, ademhalingssysteem, cardio-vasculair (bewegings) systeem en gestuurd door een nerveus systeem.

PRINCIPE: Al onze problemen worden veroorzaakt door beperkingen op het niveau van de volgende systemen: parietaal - visceraal en craniaal. Deze beperkingen worden onderhouden door de weke delen die in spasme gaan en zo verkortingen uitlokken (retracties) en alzo de kracht verminderen. De beperkingen kunnen primair of secundair zijn. Primaire letsels parietaal (vb: laesie) en secundaire letsels parietaal (vb: aanpassingslaesie) visceraal of craniaal

HOE HANDELEN: Anamnese vragen naar aard en duur letsel. Functioneel onderzoek: passieve / actieve testen, weerstandstesten, meten van beenlengteverschil, palpatie, ondervraging en visuele observatie.

Een afspraak nodig? Bel me op 0495 86 44 24

Luc Monard
Eeuwfeeststraat 12
3721 Vliermaalroot.
info@lucmonard.com